2016.05.24 Wyróżnienie w konkursie „MŁODZI GOTUJĄ 2016” dla Piotrka i Kamila
24 maja 2016 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej odbył się wojewódzki konkurs „Młodzi gotują 2016”, pod patronatem Kuratorium Oświaty w Katowicach i Prezydenta Miasta Dąbrowa Górnicza.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań uczniów technologią gastronomiczną, upowszechnianie zasad prawidłowego sporządzania potraw, konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z poszczególnych szkół, kształtowanie umiejętność pracy w zespole oraz wymiana doświadczeń pomiędzy nauczycielami przygotowującymi uczniów do udziału w konkursie.
Uczniowie Piotr Kopcik i Kamil Kauf z klasy I kt Technikum Nr 4 naszego Ośrodka kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych rywalizowali w tym konkursie ze słyszącymi młodymi adeptami sztuki kucharskiej z czternastu szkół województwa śląskiego, m.in. z: Będzina, Dąbrowy Górniczej, Jaworzna, Siemianowic Śląskich, Sosnowca, Zawiercia, oraz dwóch szkół z zagranicy: Czech i Włoch.
Tematem konkursowym zarówno w etapie pisemnym jak i praktycznym był „Makaron ręcznie robiony”.
Piotr i Kamil za sporządzoną przez siebie potrawę pod nazwą „Makaronowa inspiracja” zdobyli w konkursie wyróżnienie za harmonijny smak. Przewodniczącym jury był Adrian Feliks – uczestnik drugiej edycji programu kulinarnego Telewizji Polsat „Top Chef”, właściciel Studia Kulinarnego i firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska. Uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w nauce zawodu oraz prezentacji swojej wiedzy i umiejętności kucharskich na kolejnych konkursach.
Izabela Szczęsny