Menu główne:
2013.03.18 Po etapie praktycznym XVIII Regionalnego Konkursu Najsprawniejszy w Zawodzie i co dalej?
W dniu 14 marca tego roku w naszej szkole odbył się etap praktyczny XVIII Regionalnego Konkursu Najsprawniejszy w zawodzie kucharz małej gastronomii organizowany przez Zespół Szkół Specjalnych w Częstochowie. Jak już wcześniej informowaliśmy do zmagań konkursowych przystąpili wszyscy zgłoszeni uczniowie, którzy reprezentowali Szkoły Specjalne z Sosnowca, Rudy Śląskiej, Zawiercia, Raciborza, Częstochowy , Rybnika i Lublińca – gospodarzy etapu praktycznego. Młodzi mistrzowie kulinarni mieli do wykonania 2 zadania , w których były do przygotowania kotleciki z jajek z sosem pomidorowym oraz kotleciki z jajek z sosem koperkowym. Wszyscy uczniowie znakomicie poradzili sobie z zadaniami a na zakończenie miłym akcentem była degustacja wykonanych potraw przez szanowną komisję konkursową, dyrekcję oraz samych wykonawców i ich opiekunów. W zmaganiach praktycznych prowadzenie objął uczeń Łukasz Zawiślak z Rudy Śląskiej zdobywając maksymalną ilość punktów, tuż za nim uplasowały się uczennice z Częstochowy – Żaneta Kromołowska, Lublińca – Klaudia Bereza, Zawiercia – Ewelina Supernak i również z Rudy Śląskiej- Sabina Szampera. Należy tutaj także wspomnieć, że w tym samym dniu w Raciborzu dwóch uczniów naszej szkoły - Dawid Guzy i Daniel Seget startowało w rywalizacji o najsprawniejszego w zawodzie stolarz zdobywając 2 pierwsze miejsca, natomiast w zmaganiach w zawodzie cukiernik naszą szkolę reprezentować będą uczennice – Anna Kubik i Katarzyna Czaja w dniu 5 kwietnia tego roku w Sosnowcu. Jednak aby powalczyć o pierwsze miejsce trzeba jeszcze zaliczyć część teoretyczną , która odbędzie się 18 kwietnia 2013r. w Zespole Szkół Specjalnych w Częstochowie. W tym też dniu nastąpi uroczysty finał i inauguracja wręczenia dyplomów i nagród. Życzymy wszystkim uczestnikom powodzenia i mocno trzymamy kciuki za naszych laureatów. Zobacz więcej zdjęć: kliknij tutaj
R.S.