Znajdź na stronie
Modyfikacja: 2017-02-15
Przejdź do treści

Menu główne:

2016.09.27

container
2016.09.27 Wycieczka zawodoznawcza na Targi SMAKI REGIONÓW do Poznania
W dniu 27 września 2016 r. uczniowie klasy II kt Technikum Nr 4 kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć technologii gastronomicznej z towaroznawstwem oraz pracowni gastronomicznej, wraz z uczniami Szkolnego Kółka Wiedzy Gastronomicznej „Smaki lokalne i regionalne”, uczestniczyli, pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych i wychowawczyni klasy, w wycieczce zawodoznawczej na Targi „SMAKI REGIONÓW” do Poznania. Zwiedzając stoiska Targów, zorganizowanych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP, uczniowie zapoznali się z szeroką ofertą producentów chlebów, ciast, serów, w tym oscypków, wędlin, miodów z rejonu Dolnej Wisły i innych przetworów regionalnych z różnych zakątków naszego kraju, których nie znajdzie się w supermarketach. Mieli również możliwość posmakowania wielu tradycyjnych kulinarnych rarytasów, w tym musztardy jabłkowej, musztardy z zielonymi pomidorami, soków, konfitur z płatków róży, miodów. Największe wrażenia smakowe zrobiły na uczestnikach lody z kaszą jaglaną oraz z lnem.
Możliwość poznania kulinarnych produktów regionalnych promujących naturalną, certyfikowaną polską żywność tradycyjną, stanowiło dla uczniów doskonałą lekcję dotyczącą polskiej żywności, jak też było inspiracją do szukania nowych smaków w naszej codziennej kuchni.
Izabela Szczęsny
2016.09.27 Ślubowanie uczniów klas pierwszych w Szkołach Ponadgimnazjalnych
Uczniowie z klasy I cs, I kt, I fp i klas p złożyli uroczyste ślubowanie na sztandar szkolny. Po tym ślubowaniu Pani Dyrektor pasowała ich na uczniów a Pani Kierownik przekazała nowym uczniom długopisy. Uczniowie musieli przejść przez różne próby przygotowane przez starszych kolegów.Całość zakończył słodki poczęstunek dla wszystkich i życzenia powodzenia w zdobywaniu mądrości i doświadczenia.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego