2016.10.28 Smaki jesieni - zupa dyniowa
W dniu 28 października 2016 r. zupa krem z dyni – nisko kalorycznego warzywa jesieni, bogatego w witaminy i składniki mineralne, stała się niecodziennym smakołykiem drugiego śniadania społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych. Ta smaczna, rozgrzewająca zupa, wybornie zaserwowana wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły była wynikiem pracy zespołowej. Została przygotowana z inspiracji Samorządu Szkolnego przez uczniów klasy II kt TS nr 4 – Angelikę, Jakuba, Piotrka i Roberta, pod kierunkiem nauczyciela zawodu. Proces przygotowania zupy dyniowej, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej, trwał od godzin porannych. Rozpoczął się od zakupienia niezbędnych składników, poprzez obieranie i krojenie dyni, smażenie produktów i gotowanie zupy, aby zakończyć się na najprzyjemniejszym – jedzeniu. Po tym, jak ta zdrowa, jesienna zupa dyniowa szybko znikała w ustach można sądzić, że była smakowita i została miło przyjęta przez społeczność szkolną.
Izabela Szczęsny