2016.12.02 „Smaki orientu”
W dniu 2 grudnia br., w przeddzień Światowego Dnia Osób Niepełnosprawnych, uczniowie klasy II kt TS nr 4 – Angelika, Jakub, Kamil, Piotr i Robert, pod kierunkiem nauczyciela zawodu Izabeli Szczęsny, przygotowali, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej, kolejną kulinarną niespodziankę wzbogacającą drugie śniadanie społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych. Była ona współfinansowana ze środków Spółdzielni Uczniowskiej „Łasuch”. Tym razem, pod hasłem „Smaki orientu”, sporządzono i podano dwie potrawy dodające energii i uwalniające od głodu: ryż ze startymi wyśmienitymi jabłkami grójeckimi, przyprawiony słodkawo-korzennym cynamonem i słodką śmietaną oraz ciasteczka owsiane z anyżem. Unoszący się w piątkowe przedpołudnie po szkolnym korytarzu przyjemny aromat cynamonu i anyżu zachęcał wszystkich do spróbowania i spożycia serwowanych potraw. A były one naprawdę smaczne i spowodowały, że uczniowie z wyśmienitym humorem i energią zabrali się do nauki po dzwonku ogłaszającym koniec przerwy międzylekcyjnej. Przepis na ryż z jabłkami i cynamonem został zamieszczony przez Andzię w grudniowym numerze szkolnej gazetki szkół ponadgimnazjalnych „W twoich rękach”.
Izabela Szczęsny